Sommer og strand på Samsø i Kystlandet

Hopp i havet - i Kystlandet

Foto: VisitSamsø

Kystlandet er perfekt for deg som drømmer om å feriere like ved den vakre kysten i avslappende og rolige omgivelser. Her finner du hyggelige havnebyer, gode badestrender, sjarmerende øyer og mange gode spisesteder og lokale gårdsbutikker.

Nyt de herlige strendene

Kystlandet er fullt av fantastiske badestrender. Noen av de aller beste og mest populære er: Saksild Strand som ligger i le for vestavinden, har herlig sandbunn, kort avstand til mat og drikke og hvor livreddere holder øye med strandgjestenes utfoldelser i vannet om sommeren. 

Langelinje bystrand, hvor det er et vell av aktiviteter hele sommeren, kort avstand til byens gågate og et rikt utvalg av spisesteder. Ballen Strand på Samsøs østkyst, en deilig sandstrand i gåavstand fra gode spisesteder, butikker, innkjøpsmuligheter og mye annet.

På Juelsminde Halvøen er det også mange strender å velge mellom som f.eks. Storstranden som ligger midt i den hyggelige Juelsminde by og Stenhøj Strand, hvor du kan være heldig og finne fossiler. 

Foretrekker du å bade i en innsjø, så ta en tur til Ring Sø nær Brædstrup.

Finn de beste strande

Foto: VisitSamsø

Opplev kysten fra sykkelsetet

Du finner sykkelruter over alt i Kystlandet, og en sykkeltur er en fantastisk mulighet til å komme tett på naturen og kysten med. Hver sommer seiler den lille intime sykkelfergen mellom Alrø, Hjarnø og Snaptun og gjør det mulig å dra på rundtur (52 km) med øyhopping hele veien rundt Horsens Fjord. Sjekk sykkelruten og 17 andre ruteforslag i online sykkelbok.

Du kan også følge kulturringen - en ny skiltet sykkelrute på hele 500 kilometer. Du kan ta hele turen rundt, eller velge deg ut en av de 22 forskjellige etappene som ruten er delt opp i. Ruten byr på alt fra storby til landsbygd, fra hav til sjø og fra skog til mark. Underveis kommer du forbi kulturhistoriske steder som museer, kirker, slott og gravhauger. 

Vil du kombinere vakre naturopplevelser med utfordringer på to hjul? Da er Bjerge Skovs anlagte mountainbikeruter i det kuperte terrenget en ideell ramme for ditt MTB-rush. Eller prøv den bynære ruten i Tofteskoven ved Juelsminde. 

Dra på sykkelferie på Samsø. Med sin varierte natur, mange landsbyer og korte avstander er Samsø perfekt for korte og lange turer på sykkel for hele familien.

Opplev kysten fra sykkelsetet

Foto: VisitSamsø

Aktive dage ved vandet

Kast ut snøret. Drømmer du om noen timers ro med mulighet til å fange din egen kveldsmat, så finner du enkelt et sted ved kysten hvor spesielt sjøørreten er en hyppig gjest. I sommerhalvåret kan du også fange bl.a. horngjel og mulle.

Foretrekker du "put and take", hvor du kan låne utstyr til å fiske horngjel, så besøk Fyelmose Naturfiskepark eller Put & Take Juelsminde, eller kast ut snøret på Samsø og opplev den absolutte stillheten hvor du går i ett med naturen. Samsøs varierte kyst byr på unike muligheter for lystfiske

Den varierende kysten rundt Juelsminde Halvøen, med Vejle og Horsens Fjorde, har også et vell av godefiskeplasser, hvor du kan fange havørred, fladfisk, sild, torsk og hornfisk. I områdets Put & Take-søer kan hele familien få ørreder på krogen. Prøv også lykken i områdets åer og søer. Få overblikket over de varierende fiskemuligheder ved Juelsminde her. OdderKysten byr også på optimale forhold for fiske med mange gode fiskeplasser

Utforsk kysten med havkajakk

Kystlinjen endrer seg hele tiden, og er spennende å utforske fra sjøsiden. Hos Qayak og Samsø Friluftsliv kan du leie utstyr og ta kajakkurs. Deretter kan du dra på kajakksafari i Horsens Fjord. Du finner flere leir- og campingplasser rett ved sjøen.

Kiting og windsurfing

Ved Alrø er forholdene ekstra gode for kiting og windsurfing når vinden blåser fra vest. Grønbjerggård Strand er også populær til kiting akkurat som Samsø er en opplagt windsurfingdestinasjon. Du er aldri mer enn 3,5 kilometer fra sjøen. Den 7 kilometer lange Sælvigbugten på vestsiden av Samsø er med sitt flate vann og sandbunn et yndet surfersted.

Dykk ned under overflaten

Det venter et spennende syn under havoverflaten med mange planter på bunnen og et rikt dyreliv. Vannet ved Endelave er veldig klart og rent og er godt egnet til dykking. Ta en sniktitt her på en snorkletur ved Endelave.